Stožer civilne zaštite: Nema potvrđenog koronavirusa u Koprivničko-križevačkoj županiji, sve službe su u stanju pripravnosti

 
Preuzeto sa portala: drava.info
Situacija oko koronavirusa je pod kontrolom, u županiji trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze, no provode se sve preventivne mjere. Zaključak je to radnog sastanka Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održanog maloprije u Nemčićevoj.

Na sastanku su razmotrene sve relevantne informacije vezane uz pojavu koronavirusa u Republici Hrvatskoj. Jutros u sedam sati održan je sastanak kompletnog osoblja Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” i ravnatelja svih županijskih zdravstvenih ustanova, a u podne je u Zagrebu održan i sastanak svih načelnika stožera civilne zaštite u Hrvatskoj.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić istaknuo je da su usklađeni protokoli ustanova koje rade dobro i kvalitetno:

– Puno je posla, puno informacija. Panike nema, u našoj županiji nema potvrđenog koronavirusa, u Hrvatskoj su potvrđena dva slučaja. Strah je velik, interes je velik i želimo da se ljudi osjećaju sigurno, da imaju protokole i da mogu doći do informacija kako da se zaštite. Najvažnija je dobra komunikacija s epidemiologom i puno stvari može se riješiti telefonski s njima, nije potrebo odlaziti liječniku i stvarati nepotrebne gužve u ambulantama – rekao je Ljubić.

Ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” dr. Mato Devčić istaknuo je da je hrvatski zdravstveni sustav već prolazio ovakve krizne situacije:

– Već pojavom koronavirusa u Kini mi smo poduzeli sve radnje, napravili početne provjere, provjerili mogućnost izolacije, educirali zaposlenike. Naš bolnički sustav bio je spreman i prije ovog tjedna. Mi kao sustav u potpunosti smo spremni reagirati na sve ugroze, osigurali smo smještaj za pacijente sa sumnjom na virus i za one kod kojih se eventualno potvrdi. Situacija je dinamična, mijenja se iz dana u dan. Pacijentica je jučer zaprimljena sa sumnjom na korona virus, bio je lažni alarm, ali mi smo testirali sustav i spremni smo – rekao je dr. Devčić.

Dodao je da su, sukladno naputcima, od sutra zabranjene posjete u našoj bolnici te da će se informacije o pacijentima moći dobiti telefonski.

– Nastavljamo normalnu dinamiku svih operacija, pregleda, dijagnostike. Ako bude promjena, javnost će biti obaviještena – istaknuo je.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla istaknula je da trenutno cirkulira virus gripe, a simptomi su vrlo slični koronavirusu.

– Ključni epidemiološki podatak je da ako je osoba došla s ugroženog područja, s njima razgovaramo telefonski i utvrđujemo što dalje. Molimo osobe da ne odlaze u ambulante liječnika opće prakse već da se telefonom jave epidemiolozima i to radnim danom u radno vrijeme na 681-401 ili 655-121 te nakon radnog vremena i vikendom na 098/592-215 – kazala je dr. Vadla.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac napomenuo je da nema nikakvih posebnih mjera što se tiče javnih okupljanja, ali svako se posebno prati i analizira. Istaknuo je dvije utakmice koje nam slijede ovog vikenda za koje zasad nema nikakvih posebnih postupanja ni uputa.

Podsjetimo, u koprivničku bolnicu jučer je zaprimljena pacijentica (1970.) za koju je postojala sumnja da se u Italiji gdje radi zarazila koronavirusom. Jutros je potvrđeno kako je njezin nalaz negativan i u kratkom roku puštena je kući.

U nastavku vam donosimo najvažnije informacije Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije po pitanju koronavirusa. (kckzz.hr)

Ako ste boravili u zahvaćenom području: u zadnjih 14 dana boravili u Kini, od 16. veljače u Južnoj Koreji i od 19. veljače u talijanskim regijama Lombardija i Veneto, a povratak u RH je bio od 24. veljače pa na dalje na graničnom prijelazu dobit ćete rješenje od sanitarnog inspektora temeljem kojeg ste dužni javiti se telefonom pripravnom epidemiologu na broj 098 592 215 za područje Koprivničko-križevačke županije.

Ako ste boravili u zahvaćenom području: u zadnjih 14 dana boravili u Kini, od 16. veljače u Južnoj Koreji i od 19. veljače u talijanskim regijama Lombardija i Veneto, a niste dobili rješenje od sanitarnog inspektora molimo da se javite telefonom epidemiolozima u Koprivničko-križevačkoj županiji i to: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira da li imate smetnje slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor) ili nemate.

Mjere prevencije za respiratorne bolesti

  • održavajte osobnu higijenu s naglaskom na pranje ruku,
  • koristite papirnate maramice te ih higijenski odložite nakon korištenja,
  • izbjegavanje dodirivanja sluznice očiju, nosa i usta prljavim rukama
  • održavajte higijenu prostorija i redovito provjetravajte prostorije u kojima se boravi,
  • izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi,
  • izbjegavajte mjesta gdje može doći u kontakt s oboljelim osobama.

Informacije o koronavirusu i mjerama prevencije potražite ovdje.

Najnovije informacije možete pratiti na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva RH.

 

 

 
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec