Međunarodna radionica trijaže – usporedba dva trijažna sustava

U našoj ustanovi, 20. i. 21. svibnja održana je radionica trijaže, kojom smo uspoređivali dva trijažna sustava, Australo-azijski trijažni sustav i Manchester trijažu.


Radionica je bila organizirana na inicijativu Hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu. Samim sadržajem radionice, željeli smo usporediti dva trijažna sustva koji se koriste u odjelima hitne medicine, u Hrvatskoj i u Sloveniji. Radionicu smo započeli upoznavanjem i uvodnim predavanjem. Ispred Hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu, prisutne su pozdravile ravnateljica prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr.med.spec, te njena zamjenica dr.sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr.med. spec., a ispred naše Ustanove, ravnateljica dr. Gordana Slavetić, dr.med.spec. Opća bolnica „Dr.T.Bardek“ prezentirala je Australo-azijsku trijažnu skalu, koja se koristi kao takva u našoj Ustanovi još od 2003. godine, dok su naši gosti Uroš Zafošnik, dipl.zn. i Zdravko Čander, dipl.zn. predstvili Manchesterski sustav trijaže koji oni koriste unazad tri godine u hitnom prijemu u Mariboru.

Predavanja ne temu Australo-azijski sustav trijaže sa praktičnim primjerima, prezentirao nam je Damir Važanić, bacc.med.techn., nakon čega je bio drugi dio predavanja, koje je održao kolega Uroš Zafošnik dipl. zn., na temu Manchester trijaža.

   


Po završetku predavanja, bio je obilazak Edukacijskog nastavnog centra, te Odjela hitne medicine. Drugi dan radionice bio je predviđen za prikaze slučajeva, na temelju kojih smo donosili trijažne odluke, prema Australo-azijskoj i Manchester trijaži, nakon čega smo uspoređivali i raspravljali o rezultatima. Zaključak je da oba trijažna sustava osiguravaju da će iskusna trijažna sestra sa dovoljno stručnog znanja, prepoznati hitnog, životno ugrožavajućeg pacijenta, što je i cilj svakog dobrog trijažnog sustava.


Konačan prijedlog o implementaciji odabrane trijažne skale, stručno povjerenstvo će dostaviti Hrvatskom Zavodu za hitnu medicinu.